Categories:

Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


Mezun oldunuz ya da olacaksınız. Peki siz iş görüşmesine hazır mısınız? Başvurduğunuz pozisyona belki de yüzlerce kişi başvuracak. Sizi diğer adaylardan ayıran özellik ne olacak?


Kendinizi Tanıyın!

Adaylar kendini anlatma konusunda ciddi tıkanmalar yaşıyor. Bunun için bu tarz sorulara hazırlıklı olmalısınız. Bu da kendinizi tanımaktan geçiyor. Kişilik özelliklerinizi iyi bilmeli ve karşı tarafa etkili bir şekilde anlatabilmelisiniz. Kafanızda bir plan oluşturarak yetkinliklerinizi, iş deneyimlerinizi (eğer yeni bir mezunsanız öğrencilik yıllarında yapmış olduğunuz faaliyetleri anlatabilirsiniz.), bu pozisyonu neden tercih etmek istediğinizi ve ne gibi katkılar sağlayabileceğinizi düşünmelisiniz.

Dürüst Olun!

Kendinizi olmadığınız bir şekilde ifade etmemelisiniz. Karşı taraf sizler gibi pek çok adayla karşılaşıyor ve bir süre sonra neyin doğru neyin yanlış olduğunun farkında oluyor. Dürüst olup şimdiye kadar ki bilgi birikiminizi aktararak başvurduğunuz pozisyonda size ne gibi faydalar sağlayacağını anlatabilirsiniz. Bilmediğiniz bir yetkinlik söz konusunda ” bilmiyorum” dan kaçınmalısınız. ”Bilmiyorum fakat şuradan şunu yaparak öğrenebilirim.” şeklinde konuşmalısınız. Ayrıca bu soruları cevaplandırırken davranışlarınız ve sözleriniz ile kendinizi tanıdığınızın güvenini karşı tarafa geçirmelisiniz.


Dış Görünüşe Dikkat Edin!

İş görüşmesinde ilk izlenim oldukça önemlidir. Bu sebeple iş ortamına uygun profesyonel bir şekilde giyinmelisiniz. Kıyafetlerin temiz ve ütülü olmasına, ayakkabıların kıyafetle uyumlu olmasına ayrıca saç ve tırnakların düzgün olmasına dikkat edilmelidir. Erkekler dikkat dağıtıcı, renkli kravat kadınlar ise ağır makyaj ve fazla takıdan kaçınmalıdır.



Zamanında Yerinde Olun!

Mülakat yapılacak konuma varış zamanınızı iyi ayarlamalısınız. Dilerseniz, mülakat yerini önceden ziyaret edebilirsiniz. Mülakat günü ise iş görüşmesi saatinden 10-15 dakika öncesi görüşme yerine gelseniz iyi olabilir. Olası bir stres, heyecan anında sakinleşmeniz ve ön kontrollerinizi sağlamak için size yardımcı olabilir.


Soru Hazırlayın!

Şirketi araştırdığınızı ve pozisyonu sahiplendiğinizi belli eden türden birkaç soru sorabilirsiniz veya hem kişiliğinizden hem de şirketten bahsederek akıllıca bir soru-cevap oluşturabilirsiniz.


Göz Teması Kurun!

İş görüşmesinde ilk etkileşim gözlerle başlar. Gözler samimiyetinizi karşı tarafa geçirebileceğiniz en önemli noktadır. Aynı zamanda göz teması kurmak kendinize olan güvenin bir göstergesidir. Bu sebeple, mülakat sırasında hem karşınızdaki kişiyi daha iyi anlamak hem de kendinizi daha iyi ifade edebilmek amacıyla göz teması kurmayı ihmal etmeyin. Fakat, sürekli karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakmak da doğru değildir ve karşı tarafı rahatsız edebilir. Göz teması kurmak yerine Dr. Lillian Glass’a göre ‘direkt yüz temasına’ girin. İlgili ve konuya hakim göründüğünüzü belli etmenin daha etkili bir yolu, her iki saniyede bir kişinin yüzünün farklı yerlerine bakmaktır.


İlginizi Çekebilir: Yabancı Dil Sınavları ve Farkları
Detaylı Bilgi Edinmek İçin Ziyaret Edebilirsiniz: Mülakatlarda Nelere Dikkat Edilmelidir

 

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir