Categories:

Eskişehir’de Öğrenci Olmak


Herkese merhabalar, bu yazımızda sizlerle birlikte ülkemizin güzide şehirlerden nam-ı diğer “Öğrenci Şehri” Eskişehir’i hep birlikte inceleyeceğiz. Avrupa’dan ve ülkemizden aldığı ödüllerle adını sıkça duyduğumuz ve duymaya da devam edeceğimiz şehrimizi biraz daha yakından tanıyalım.

1993 senesinde büyükşehir statüsüne yükseltilen, Türkiye’nin en kalabalık 25. şehri, bünyesinde barındırdığı Eskişehir Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversite ve Osmangazi Üniversitesi sayesinde öğrenci kenti olarak anılmaktadır. Kalabak suyu, çiböreği ve lületaşı ile tanınan Eskişehir, yaklaşık olarak 80 bin öğrenciyi misafir olarak ağırlamaktadır.

                 


Şehri ikiye bölen Porsuk çayı ve çevresinde oluşturulan parklar sizlere adeta bir Avrupa kentinde yaşıyormuşsunuz hissi vermektedir. Kalabalık ve rengarenk caddeleri, hiçbir zaman dinmeyen enerjisi ile Eskişehir’i ve Eskişehir’de öğrenci olmayı biraz daha yakından inceleyelim.

Şehirde öğrenciler genellikle üniversitelerin bulunduğu mahallelerde yoğunlaşmış durumdadır. Şehrin merkezinde bulunan Anadolu Üniversitesi çevresinde öğrenci yoğunluğu, diğer semtlere göre çok daha fazladır. Bunun sebebi ise, EsPark, çarşı, eğlence mekanları, kafeler ve restoranlar daha çok bu bölgededir. Bu bölgede oturan öğrenciler Anadolu Üniversitesine yürüyerek gidebilirken, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesine de tek bir vasıta ile (otobüs ya da tramvay) ulaşabilirler.

Konu konuklamaya gelmişken öğrenci olarak kentte yaşayacaklar adına konaklama seçeneklerinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Eskişehir’de yaşayan öğrenciler yurtlarda konaklamaktan ziyade daha çok ev ve apart seçeneklerini tercih etmektedirler fakat bunun yanı sıra şehirde toplam 13 adet KYK yurdu bulunmaktadır. Önceki paragrafta bahsettiğim üzere apartların ve öğrenci evlerinin ise yoğun olarak bulunduğu bazı bölgeler vardır. Subjektif olarak yorum yapmam gerekirse bu konuda, yaşanılacak ve konaklanabilecek muhit açısından Üniversite caddesi ve bağlar mahallesi çevresi, Adalar ve Cengiz Topel caddesi, Vişnelik, Büyükdere mevkileri öğrenciler için kalınabilecek uygun bölgelerdir.

Şehrin sokaklarında gezerken, bir gün içerisinde çok farklı havalara bürünebilirsiniz. Kanlıkavak parkında (Porsuk çayı kenarına kurulmuş bir park) ya da Adalar’da (Porsuk kenarına sıralanmış kafelerin, restoranların bulunduğu merkezi bölge) gezerken huzuru, Doktorlar Caddesi ya da Çarşıda metropol hayatını, barlar sokağı gibi eğlence mekanlarının yoğun bulunduğu bölgelerde gençliği bulabilirsiniz. Ayrıca şehre geldiğinizde sokaklarda ve caddelerde her türlü heykelleri de görebilmeniz mümkün. Birçok heykelin anlatmak istediği ve taşıdığı bir anlam vardır. Umuyorum bu anlamları gelerek kendi gözünüzle keşfedersiniz.

               

Hem büyükşehir olması, hem de öğrenci sayısının çokluğu sebebi ile sene içerisinde festival ve konser sesleri şehirde hiçbir zaman dinmez. Yılın her döneminde belirli mekanlarda sürekli konser olurken, aynı zamanda özel organizasyon şirketlerinin festivalleri de sürekli olarak birbirini takip eder. Bunun yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de sene içinde birçok kez Eskişehir halkı için farklı etkinlikler düzenlemektedir. Bunların dışında tiyatrolar sürekli olarak devam etmektedir. Anadolu Üniversitesinin tiyatro organizasyonları dışında Büyükşehir Belediyesinin de birçok tiyatro organizasyonu düzenlenmektedir.

Şehirde gezmek ve eğlenmek için her konseptte mekana kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sakin ve huzurlu bir ortam istiyorsanız butik kafeler, arkadaşlarınızla kalabalık bir ortamda sohbet etmek istiyorsanız franchise kahve dükkanları, dans ederek enerjik bir ortamda eğlenmek istiyorsanız buna uygun mekanları şehrin hemen hemen birçok yerinde görebilirsiniz.

Eskişehir sanat severler için doya doya gezebilecekleri imkanlara sahiptir. Az önce festivallerden ve eğlencelerden bahsettim. Yukarıda da söylemiş olduğum heykellerin dışında, şehirde birçok müzeyi de ziyaret edebilirsiniz. Odunpazarı Açık Hava Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Odunpazarı Modern Müzesi (OMM) ve daha adını sayamadığım birçok farklı konseptteki müzeyi tek bir şehirde bulabilirsiniz.


           


Bunun dışında, şehir içi ulaşım oldukça kolay ve insanı yormamaktır. Şehir içerisinde bulunan tramvay hattı neredeyse birçok bölgeye ulaşmaktadır. Bunun dışında belediye otobüsleri ve dolmuşlar da halkın hizmetine açıktır. Saat gece 24.00’a kadar belediyeye ait toplu taşımalar hizmetine devam etmekte olup, şehir içindeki en uzak mesafeye maksimum 40-50 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Yukarıda bahsetmiş olduğum Anadolu Üniversitesi çevresindeki merkezi bölgede (Bağlar mahallesi olarak da geçmekte) yaşıyor iseniz genellikle yürümeyi tercih edebilirsiniz. Bu bölgede oturan halk ve gençler genellikle gitmek isteyebilecekleri en uzak yerlere yürüme mesafesi olarak 15-20 dakikada ulaşabildikleri için yürümeyi tercih ediyorlar. (Yazar olarak şahsen ben neredeyse 2 aydır hiç toplu taşımaya dahi binmedim)

Şehirde neredeyse her duvarı renklendiren ve geçtiğiniz yollara farklı bir hava katan graffitileri görmeniz çok mümkündür. Tüm öğrencilik hayatınız boyunca her duvar resminin önünde fotoğraf çekilmek isteseniz 4 seneniz yetmeyebilir. Her geçen gün yeni bir güzelliğin eklendiği duvarlar, yeni fotoğraflara gülümsemek için kadrajlarınızı bekliyor.

               

Eskişehir’in yerli halkı, uzun yıllardır şehirde öğrencilerle birlikte iç içe yaşadığından dolayı şehrin kendisi de “Öğrenci Dostu” bir şehirdir. Çok sıcak, samimi ve gerçekten öğrenciyi kendi çocuğu gibi görebilen esnaflara sıkça rastlayabilirsiniz.

Son olarak hava şartlarından bahsetmeden yazımı tamamlayamayacağım. Eskişehir’in yazı çok nemli olmayan kurak bir yaz olarak geçerken, kışı çok serttir ve kaç kat giyinirseniz giyinin dışarı adım attığınızda ister istemez titremeye başlayabilirsiniz. Fakat insanların samimiyeti, öğrencilerin içtenliği ve mekanların sıcaklığı sizlere bu soğu unutturabiliyor. Umuyorum Eskişehir’e gelir ve burada sizlere anlattıklarımızdan çok daha fazlasını yaşarsınız, birebir bütün bu güzelliklerin daha fazlasını tadarsınız…

 


Ek: Eskişehir hakkında yayımlanan podcastimizi dinlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz 🙂

 


İlginizi Çekebilir: Avantajları ve Dezavantajları ile 5G Teknolojisi
Detaylı Bilgi Edinmek için Ziyaret Edebilirsiniz: 5 Maddede Eskişehir’de Öğrenci Olmak

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir