Categories:

Yabancı Dil Sınavları ve Farkları


Henüz iş hayatına atılmadan, hatta üniversite yolculuğumuz başlamadan birçok yabancı dil sınavının ismini duyarız. Kimisini zorluğu sebebi ile adını hatırlarız, kimisini giriş fiyatları ile… Peki bu sınavlar nedir, farkları nelerdir? 


Bu yazımızda ülkemizde hem iş başvuruları hem de cv’iniz için büyük önem sahip “Yabancı Dil Sınavlarını” birlikte inceleyeceğiz.
TOEFL (Test of English as Foreign Language):

TOEFL sınavı, anadili ingilizce olmayanlar için, ingilizce dil yeterliliğini ölçmek amacıyla Amerika’daki “Educational Testing Service” tarafından, 1960’dan günümüze kadar, dünyanın pek çok farklı merkezinde düzenlenen bir sınavdır. Dünya çapında 4500’e yakın üniversite, kolej ve enstitü dil yeterliliğinde TOEFL puanlarından edinilen seviyeleri kabul etmektedir. Bunun dışında hem ülkemizde hem de yurtdışında pek çok kurumsal özel firma dil yeterliliğinin kanıtı için TOEFL puanı şart koşabilmektedir.

 


TOEFL sınavının iki formatı bulunaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle beraber kendi sistemini de geliştiren TOEFL’ın bir formatı klasik olarak merkezlerde yüz yüze girilen sınav sistemidir; bir diğeri ise neredeyse her hafta internet üzerinden girebileceğiniz TOEFL IBT sınavıdır. Yüz yüze girilen sınavda yalnızca iletişim becerileri ölçülemediği için, revize edilmiş yeni sistem (TOEFL IBT) daha çok tercih edilmektedir. Bu yeni sisteme de sınav merkezlerinden veya evinizden erişim sağlayabilirsiniz. 4 bölümden oluşan bu sistem (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) tıpkı klasikleşmiş TOEFL gibi 2 sene geçerliliğe sahiptir.


TOEFL sınav ücreti 2021 senesi için 185 Dolar olarak belirlenmiştir. Ülkemizde kur düzeyinin sürekli olarak değişmesi sebebi ile tl karşılığını net bir şekilde söyleyemesek de ortalama 1500 Türk Lirası civarında bir ücreti vardır.


IELTS (International English Language Testing System):


IELTS ana dili ingilizce olmayan bireylerin, ana dili ingilizce olan ülkelerde (İngiltere, ABD, Avustralya, Kanada vb.) eğitim görmesine, çalışmasına veya orada yaşamasına yardımcı olan bir sınavdır. Ülkemizde sınavı gerçekleştiren kurumlar İngiltere merkezli “British Council” ve Avustralya merkezli “IDP Turkey”dir. Ülkemizde Yüksek Öğretim Kurumu IELTS sınavının geçerliliğini kabul etmemektedir fakat uluslararası bir sınav olması sebebi ile ülkemizde ve yurtdışında yine pek çok kurumsal/uluslararsı firma IELTS sınavı puanlarına dikkat eder veya bu sınavdan geçerli bir puan alınmasına şart koşabilir.


IELTS sınavı klasik veya bilgisayar üzerinden uygulanabilir. Başvuru yaptığınız esnada sınava nasıl gireceğinizi seçmeniz gerekmektedir. Ülkemizde 10 günde bir düzenlenen ve 6 farklı ilde sınav uygulaması bulunan IELTS sınavının kontenjanı sınırlı olduğundan dolayı başvurular yaklaşık 1 ay önceden yapılmalıdır. Bilgisayar üzerinden gerçekleşen formatı ise 2 günde bir gerçekleştiğinden dolayı katılım daha kolaydır. Sınav içeriği ise akademik ve genel tür olmak üzere ikiye ayrılar; her türde konuşma ve dinleme testleri aynıdır fakat okuma ve yazma kısımları ise farklı sorular içermektedir.


IELTS sınav ücreti 2021 senesi için ülkemizde 1400 Türk Lirası olarak güncellenmiştir.


PTE Academic (Pearson Test of English Academic):


PTE yabancı dil sınavı, global ölçekli bir eğitim kurumu olan Pearson tarafından bilgisayar ortamında düzenlenen bir ingilizce dil yeterliliği sınavıdır. 4 temel becerenin (okuma, yazma, konuşma ve dinleme) değerlendirildiği sınavın avantajı, kısa sürede dil yeterliliğini belgelendirebiliyor olmak ve esnek tarihlerde gerçekleşiyor olmasıdır. Sınav yılda 363 kez ülkemizdeki belirli merkezlerinde gerçekleştirilmektedir. PTE Academic sınavı ÖSYM ve YÖK tarafından denkliği bulunması sebebi ile YDS ve YÖKDİL sınavlarının geçerli olduğu tüm alanlarda geçerlidir.


PTE Academic sınav ücreti ülkemizde 2021 senesi için 1200 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.


YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı):


ÖSYM tarafından, istisnalar harici yılda iki kez gerçekleştirilen (ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde) yabancı dil seviye tespit sınavıdır. Kamu kurum kuruluşları, yüksek lisans veya doktora gibi lisansüstü programlar ve akademik kadrolara başvurular için tercih edilen bir sınavdır. Bunların dışında bazı kurulsal firmalar yine YDS sınavından belirli bir puanı iş başvurularında şart olarak koşabilmektedirler.


E-YDS sınavı ise YDS sınavının elektronik ortamda yapılan formatıdır. ÖSYM tarafından ayrı olarak değerlendirilen E-YDS sınavı, yılda 10-15 kez gerçekleştirilebilir ve yine ÖSYM tarafından belirlenen merkezlerde sınav uygulanır.


YDS sınav ücreti 2021 senesi için 145 Türk Lirası olarak belirlenirken, elektronik ortamda gerçekleşen E-YDS sınavının ücreti ise 290 TL’dir.


YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı):


YÖKDİL sınavı da tıpkı YDS sınavı gibi ÖSYM tarafından düzenlenir ve yılda 2 kez gerçekleştirilir. Lisansüstü programlara ve akademik kadrolara yerleşecek personel adayarının yabancı dil yeterliliklerini belgemek için istenen YÖKDİL sınavına girmeden önce 3 temel alandan (Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler) birisini seçerek sınava bu alandan girersiniz. Her alanın sınav soruları değişmektedir. YÖKDİL sınavından almış olduğunu yeterlilik puanının geçerlilik süresi ise 5 senedir.


YÖKDİL sınavı için 2021 yılında ÖSYM tarafından belirlenen ücret 145 TL’dir.


Yabancı Dil Sınavlarının farkları, artıları ve eksileri nelerdir?


Ölçülen Dil Becerisi;


TOEFL, IELTS ve PTE Academic, soru içerikleri ve sınav kapsamı bakımından daha geniş olması sebebi ile YDS ve YÖKDİL sınavlarına göre dil becerisini daha detaylı ölçebilmektedir.


Sınavların Ülkemizdeki Geçerlilikleri;


TOEFL, PTE Academic, YDS ve YÖKDİL sınavları özellikle ÖSYM ve YÖK tarafından denkliği bulunan sınavlar olması sebebi ile neredeyse tüm kamu kurumları ve özel şirketler için yeterli puanlar alınması sonucunda (yeterli puanlar kurumlar ve şirketler tarafından belirlenebilir ve değişiklik gösterebilmektedir) geçerliliği kabul edilen sınavlardır. IELTS sınavı YÖK tarafından kabul edilmediği için birçok kamu kurumundan değerlendirmelere alınmaz.


Ülkemizdeki üniversitelerin Yabancı Dil Yükseköğretim Kurumlarında (Hazırlık sınıflarında) YÖKDİL ve YDS sınavlarından alınan puanlar neredeyse hepsinde geçerlidir fakat diğer sınavların geçerliliği yükseköğretim kurumu senatosu tarafından belirlenebilir.


Sınavların Uluslararası Geçerlilikleri;

TOEFL, PTE Academic ve IELTS sınavları uluslararası açıdan geçerliliklere sahiptirler. YÖKDİL ve YDS sınavlarının ise uluslararası geçerlilikleri yoktur.


Sınavların Düzenlenme Sıklıkları;

PTE Academic testi yılın 363 günü gerçekliştirilir ve bu sebeple acil olarak yabancı dil yeterliliğinizi kanıtlamaya ihtiyacınız varsa tercih edebilirsiniz.

TOEFL IBT sınavı ayda 3-4 kez gerçekleştirilir. Bir senede ortalama 50’ye yakın TOEFL IBT testi uygulanır. Bu sayı ülkemizde sınavın uygulandığı merkezlerin yoğunluğuna ve kapasitesine göre farklılık gösterebilir.


IELTS sınavı bilgisayar ortamında neredeyse her 2 günde bir gerçekleşirken, kağıt üstünde girmek istediğiniz sınav ise ortalama 10 günde bir uygulanır.

YDS ve YÖKDİL sınavları senede 2 kez (İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde) gerçekleştirilir. E-YDS sınavı ise senede 10-15 kez ÖSYM tarafından düzenlenmektedir.

 


İlginizi Çekebilir: Eskişehir’de Öğrenci Olmak
Detaylı Bilgi Edinmek için Ziyaret Edebilirsiniz: Yabancı Dil SInavları

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir