SPORUN İNSAN HAYATINA PSİKOLOJİK VE SOSYAL ETKİSİ

Günümüzde spor sadece insanların fiziki ve psikolojik açıdan güçlenmesi için sürdürülen bir faaliyetler bütünü olmaktan çok, daha da ileri gitmiştir. Bununla birlikte spor, sorumluluk ve iş birliği eğilimi ile düzen sağlama kabiliyetini ortaya çıkararak kişinin sosyalleşmesine yardımcı olan önemli bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyin sosyal yaşamı içerisinde, psikolojik ve sosyal gelişimini desteleyerek bunların hızlandırmasına yardımcı olan faktörlerin başında spor önemli bir yer almaktadır. Sporun kişilerin her türlü alanda gelişiminde önemli bir yeri olduğu, insanların sosyal ve psikolojik bakımdan aktif kılmanın en kolay yolunun spordan geçtiği unutulmamalıdır. Birey sportif etkinliklere katılmakla, boşa zaman geçirmenin aynı zamanda yalnızlığın doğuşunu hazırlayan etkileri giderir ve hayatına renk katar. İş hayatında görülen ve daha sonra genelleşerek sosyal hayata yansıyan, amaçsızlık ve monoton çalışma şartlarının doğurduğu kötümser ve bunalımlı tutumların giderilmesini en kolay spor yolu ile ortadan kaldırabilir.

Bu düşüncelere bakarak pek çok sporcu örnek gösterilebilir. Özellikle hayatı düzensiz ve karanlıkta olan çoğu sporcu bu durumdan spora tutunarak hayatını yaşanılabilecek bir hale getirmiştir.

 

‘’İnanın bana; hayatınızı en baştan düzenlemek ve planlamak birçok gözyaşı ve acıyı önleyecektir.’’

‘’İleri doğru adım atmayı öğrendiğim andan itibaren daha farklıyım. Sadece bir amaç üzerinden hareket etmeyi düşünürüm.’’

 

 

 

KOBE BRYANT…

Bu sporculardan örnek vermek gerekirse Nba şampiyonluğu yaşamış bir isim Dwyane Wade.

Miami Heat tarafından forması emekliye ayrılan efsane basketbolcu Dwyane Wade, zor bir hayat geçiren basketbolculardan. Tam adıyla Dwyane Tyrone Wade Jr. 17 Ocak 1982’de Chicago’da dünyaya geldi. Wade henüz çocukken annesi ve babası ayrılmış, ilk zamanlar annesiyle kalsa da daha sonra yaşadığı semtin tehlikelerinden uzaklaşmak için, babası ve üvey annesiyle Robins semtinde yaşamaya başladı. Ayrıca Wade’nin annesinin alkolik olduğu ve bazı günler Wade’nin aç bir şekilde uyuduğu söyleniyor. Lise takımında inişli çıkışlı bir performans sergileyen Wade, problemli kişiliği ile de nam salmıştı. Yetenekleri çoğu kolej tarafından bilinse de problemli karakteri yüzünden sadece 3 kolejden teklif alabildi. Tüm bu problemlere rağmen Wade, NBA ve Miami Heat tarihinin en iyi oyuncuları arasına girmeyi başardı.

 

 

İşte spor insan hayatında bu denli bir öneme sahip. Her şeyden uzaklaşıp hayal kurmak ve bu yolda devam etmek için inanılmaz bir şans. Profesyonel olarak bu yolda ilerlemesek de bize sunduğu imkanlar, sosyal çevre oluşumuna katkısı ve çok daha fazlası. İşler yolunda gitmiyorsa her şeyi bir kenara bırakın ve spora ilk adımınızı atın. Sporla hayatta kalın.

~AHMET EREN DURUK~

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir