Categories:

SOSYAL MEDYA MANİPÜLASYONU

Sosyal medyanın gücü ve hayatımız üzerindeki etkileri herkes tarafından fark edilebilen yadsınamaz bir gerçektir. Yediden yetmişe herkes vaktinin büyük bir kısmını sosyal medyada geçiriyor.

Özellikle pandemi döneminin etkisiyle insanların sosyal medyada geçirdiği vakit arttı ve sosyal medya insanların hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Sosyal medyanın bu eğlenceli ve insanları sıkıntısından uzaklaştıran tarafının yanında elbette kötü yanları da mevcut. Sağlık açısından çok sık tartışılan konuları geçip diğer kötü yanlarından bahsetmek istiyorum.

 

 

Bunlardan en önemlisi de sosyal medyadaki birçok haberin, sayfanın, kişinin ve olayın sahte olup insanların da buna dikkat etmemesidir. Bu sahte kişiler veya paylaşımlarla insanları manipüle etmek çok kolaylaştı. Bir grup arkadaş toplanıp sahte bir içerik hazırlayıp bunu da hepimiz aynı haber paylaşım sitelerine göndersek, kendi hesaplarımızda paylaşsak insanlar da bu doğruluğunu bilmediği bilgiye inanarak etkileşim vererek daha da yayılmasına yol açacaktır. Üstelik bu sadece haber konularında değil birçok konuda kullanılan bir yöntem olmaya başladı. Köklü firmalar televizyonlara vereceği yüksek masraflı klasik reklamlar yerine sosyal medya platformlarını tercih ediyor ve bunu açık bir şekilde reklam vererek değil de bilinç altına işleyip manipüle ederek gerçekleştiriyor. Milyonlarca kullanıcı da gördüğü içeriklerin doğal olduğuna inanarak etkileşim verip paylaşarak bu reklam ağının bir parçası oluyor.

Sosyal medya gücünün önünde durulması ne kadar imkansız olsa da en azından doğruluğundan emin olmadığımız paylaşımlara etkileşim vermeyerek bu çığ etkisinin önüne geçebiliriz.

 

~ANIL SEPET~

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir