Categories:

Akış Teorisi(Flow Theory)

Çocukken sokakta oynarken zamanın nasıl geçtiğini anlamaz,sabahtan akşama kadar oynasak bile asla yeterince oynadığımızı hissetmezdik. Hep daha fazla oynamak isterdik işte biz sokakta saatlerce oyun oynarken farkında olmadan  Akış’ın(Flow) içine girmiş olurduk ve bir uyarıcı olmadığı sürece Akış’tan çıkamazdık. Sokakta oynarken Akış’tan çıkmamızı sağlayacak en büyük uyarıcı, annemiz  tarafından eve çağrılmaktı. Annelerimiz bizi eve çağırana kadar gün boyunca dikkatimizi oyun oynamaya odaklardık. İŞTE TÜM BUNLARA SEBEP OLAN VE MUTLULUĞUN KAYNAĞI OLARAK ADLANDIRILAN AKIŞ TEORİSİNİ BU YAZIMIZDA AÇIKLAYACAĞIZ…
 



 
 
 AKIŞ KURAMI NEDİR?

Mihaly Csikszentmihályi, sanatçıların nasıl olup da bir eser üzerinde yemeden,içmeden,hatta uyumadan çalışabildiklerini merak etmiş ve bunun üzerine araştırmaya başlamış ve böylece 1990 yılında “Akış  Kuramı” kavramı ortaya çıkmıştır. Ayrıca kendisi bunun üzerine “Akış: Mutluluk Bilimi” adında oldukça detaylı bir kitap yazmıştır.

Bu durumu sanatçılara tarif etmelerini istediğinde çoğu büyük bir tutku ve sevinç ile bunu yaptıklarını ve o anda sanki bir nehirde sürüklenir gibi her şeyin kontrolsüzce gerçekleştiğini belirtmiş. Bunun üzerine farklı meslek grupları ile görüşmeler yapılmış ve işini tutkuyla yapan insanların hepsi bu “Akış” durumunu  “kontrol edilemeyen ama büyük bir haz veren” bir durum olarak tarif etmiş.

Yani akış kısaca, bir işi büyük bir tutkuyla yapıp tamamen o işe odaklanma, özfarkındalığını yitirip geçen zamanın bile farkına varamama durumudur.
 

AKIŞTA OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

  • Kişinin o anki zamanda, yoğun ve tamamen dikkatin bir noktada toplandığı bir konsantrasyon durumuna sahip olması
  • Kişinin davranışlarının ve farkındalığının birleşmesi
  • Kişinin özfarkındalığının (self-consciousness) kaybı
  • Kişinin durum ya da etkinlik üzerinde bir kontrole sahip olduğunu hissetmesi
  • Zamansal deneyimin bozulması; kişinin öznel zaman deneyiminin değişmesi
  • Etkinlik deneyiminin içsel bir şekilde ödüllendirici olması, ototelik (amacı kendisi olan) deneyim olarak da adlandırılmakta
  • Kişinin etkinlik sırasında anında geribildirim alması
  • Kişinin başarılı olmak için gereken potansiyele sahip olduğunu hissetmesi
  • Kişininin, diğer ihtiyaçlar ona önemsiz gelecek derecede deneyime kendini vermiş hissetmesi

 

Becerilerimizle zorlukların belli bir orantı içerisinde artması gerekir. Bu da bizim akışta kalmamızı sağlayan etmenlerden biridir.

Eğer zorluklar > becerilerimiz → sonuç hayal kırıklığı ve tükenme (burn-out)

Eğer zorluklar < becerilerimiz → sonuç sıkıntıdan patlama (bore-out)

 
 
AKIŞ İÇERİSİNDE BİR HAYAT YAŞAMAK

Hayatta sizin de böyle tutkuyla yapacağınız, yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız hobileriniz (kitap okumak, müzik aleti çalmak, dans etmek gibi) ya da işiniz olursa hayat sizin için her an akış içerisinde kalabileceğiniz ve her anın tadını çıkarabileceğiniz bir serüvene dönüşür. O yüzden hepinize kendinizi akışa kaptıracağınız 1-2 hobi bulmanızı veya çalışırken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız ve tüm bu süreçten mutluluk duyacağınız bir iş seçmenizi öneriyorum.
 
~SUDE KOPTUR~

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir