Categories:

Zaman Yönetimi

 

‘’Zaman öldürmek, en pahalı harcamadır.’’

-Balzac

Herkese selam! Bu yazımızda çoğumuzu yakından ilgilendiren bir konuya değinmek istedik.

Zaman yönetimi, belirlenen hedefe ulaşmada zaman kavramını verimli ve etkin kullanmadır. Öte yandan organize etme durumu ve planlama yeteneği olarak da tanımlanabilir.

Zaman, aslında hepimizin en kıymetli hazinesi ve en acımasız kısıtlı kaynağı. Ancak bunun farkında olmamak içinde bulunduğumuz durumları fazlasıyla değiştiriyor. Belki de kaybedilen birçok şeyin yerini doldurmak mümkün fakat akıp giden zamanı geri getirmek ne yazık ki öyle değil. Bu bağlamda öncelikle zamanın özelliklerini daha sonra da hedeflerimizi göz önüne alarak kendi zaman yönetimimizi sağlamak mümkündür.
 

Şöyle ki zaman;

  • Durdurulabilen,
  • Biriktirilebilen,
  • Geri alınabilen,
  • Yeri doldurulabilen bir şey değildir. Bunun bilincinde olmak planlamalarımızda etkileyici bir rol oynar.

 

 Zamanı Etkin Kullanmak

Zamanı en iyi şekilde kullanmanın ilk koşulu; etkili plan yapmak ve ardından bu plana sadık kalmaktır. Kişinin kendisini disiplin edebilme yetisi ne kadar üst seviyede olursa bununla doğru orantıda amaçlarına ulaşması kolaylaşır. Bu doğrultuda kişi kendini iyi tanımalıdır. Neleri yapabileceğini bilmeli, yeteneklerini sorgulamalı ve buna uygun planlar yapmalıdır. Aksi halde ruhen de yorulacağı işlere giriştiğinde zamanını da boşa harcamış ve verim alamamış olur.
 

Zamanı etkin kullanmanın diğer bir yolu hedefleri ertelememekten geçer. Çoğumuz için zor bir etken kabul edelim. Tam burada disiplin devreye girmeli. Her ne olursa olsun zamanı gelen işi yapmak kişinin kendisine bir bakımdan sorumluluk duygusunu aşılar. Bu bilince sahip insanların hayatında bir düzen vardır. Belirli bir organizasyona sahiptirler. Bu hem motivasyonu arttırır hem de görevleri severek yapmayı öğretir.

 
 

Diğer bir nokta sabırlı olmaktır. Her şeyin uygun bir yeri ve zamanı vardır. Erken veya geç olması hiçbir artı kazandırmaz. Aksine var olan düzenin yıkılmasına yol açar. Eğer zamandan hem verim hem de güzel sonuç talep ediyorsak acele etmemek en faydalı eylem olacaktır. Ne demiş atalarımız: ‘ Vakitsiz öten horozun başını keserler.’

 

Biraz da günlük hayatımızdan örnekler üzerinden devam edelim. Kimi zaman hayır diyememe en büyük problemlerimizden biri oluyor. Bir düşünelim: Bir önceki günden, ertesi günün planlamasını yaptınız. Saat saat neler yapmanız gerektiği belli. Fakat bu plana uymazsanız görevleriniz bir sonraki günlere sarkacak. Bunun bilincindesiniz. Bu esnada arkadaş grubunuz sizi fazlasıyla eğlenebileceğiniz bir partiye davet ediyor ve tekrarı yok (partiler zayıf noktalarımız). Ne yapardınız bir sorun kendinize. Bu noktada arzularınıza söz geçirmeniz ve kendinizi kontrol etmeniz gerekir. Aksi halde bir sonraki günlerde üst üste gelen sorumluluklar sizi hayata karşı yoracaktır. Bazen mantığı ön planda tutmamız ve yerinde kararlar vermemiz gerekir.

 

Son olarak zamanı iyi yönetmenin doğuracağı bir sonucu inceleyelim: Başarı. Zaman yönetimi başarının anahtarıdır. Vaktin etkili bir şekilde kullanılması ne kadar iyi ve erken öğrenilirse, başarıya ulaşmak bir o kadar kısa ve mümkün oluyor. Bunun olumlu sonuçlarından biri, görevden tatmin olma ve motivasyonu arttırma gibi psikolojik; bir diğeri ise performans ve verimliliği arttırma gibi işlevsel olabiliyor.

 

Zaman Yönetim Tavsiyeleri

 

  1. Hayatınızı bir sisteme oturtmalısınız. Gün içerisinde yapacağınız her şeyi hatırlamak mümkün olmayabilir. Bir görev yönetim tablosu oluşturabilir veya takvim uygulaması kullanabilirsiniz. Her zaman görebileceğiniz yerlere post-it yapıştırabilirsiniz. Böylece hatırlamanız kolaylaşır.

 

  1. Uyku düzeni de gün içi aktiviteyi etkileyen önemli etkenlerden biri. Daha fazla eğlence veya çalışma için uykudan fedakarlık etmek zamanla bir alışkanlığa dönüştüğünde kişiyi yormaya başlar. Gün içinde enerji düşüklüğüne sebep olmakla birlikte iletişimde de sorunlara yol açar.

 

  1. Özeleştiri yapmaya özen gösterin. Kendinizi belirli aralıklarla değerlendirmeye alın. Eksiklerinizi görmeniz hem kendi gelişiminiz hem de zamanı değerlendirmeniz açısından size katkı sağlayacaktır. İşlerinizi daha düzgün bir sıraya koymada yardımcı olacaktır.

 

  1. Her görevin belli bir deadline süresi olmalı. Bir görevin üzerinde uzun bir süre harcamanız diğer işlerin aksamasına yol açar. Zamanında bitmeyen işler, sizi rahatsız eder. Erken bitirmeniz, yaptığınız işi gözden geçirme fırsatı sunar.           

  1. Kendinize dinlenme araları verin. Sürekli masa başında durmanız vücudunuz için olumsuz sonuçlar doğurur. Sağlığınız ve zamanı verimli kullanabilmeniz için beyninizi dinlendirmeniz gerekir. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.

 

~ELANUR YILMAZ~

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir