Categories:

VERİMLİLİK NEDİR NASIL ARTTIRILIR?

Verimlilik kelimesi gerek iş hayatımızda gerekse günlük yaşamımızda gerçekleştirmiş olduğumuz etkinliklerde sıklıkla karşımıza çıkmakta ve kullanılmakta olduğumuz bir sözcüktür. Bahçemizde yetiştirdiğimiz bir çiçeğin bile tohum verdiği ay ilgili çiçeğin verimli olduğu ayı olarak kabul edilmektedir.

 

 

 

Verimlilik verimi iyi olan, bol olan, kendisinden beklenen ve istenen yani en iyi sonucu veren anlamına gelmektedir. Verimlilik pek çok alanda kullanılmaktadır. Tarım sektöründe ekilen ürünlerin bol olması verimliliği belirtmektedir. İş hayatında ise bir çalışanın en üst seviyede iş yapması ilgili elemanın verimli çalıştığı anlamına gelmektedir.

Aslında verimlilik, üretken olma olarak açıklanabilir. İşletmenizin başarısı ve sürekliliğini sağlayacak olan çalışma ve üretkenliğinizi belirtir. Basitçe, üretim sürecine sokulan çeşitli faktörlerle (girdiler) bu sürecin sonunda elde edilen ürünler (çıktılar) arasındaki ilişkiyi ifade eder.

İşletmelerde verimlilik üretim sürecinde kullanılan hammadde, işgücü, makine, bina, enerji gibi kaynakların ne kadar etkin kullanılabildiğini değerlendiren bir kavramdır. Fakat üretim sürecinde tek girdi işgücü olmadığından, çok farklı girdiler söz konusu olduğundan bunların hepsinin iyi analiz edilip kendi verimliliklerinin ölçümlenebilmesi gerekir.

 

 

İşletmelerde üretim kaynaklarının israf edilmeden en akılcı biçimde kullanılması, verimliliği artırmanın ana koşuludur.

Üretim kaynaklarının daha akılcı kullanımıyla verimlilik artırılmaya çalışılır. Ürünlerin tasarımı ve içeriğindeki değişikliklerle olabileceği gibi teknolojinin daha etkin kullanımıyla da verimlilik artabilir.

Verimlilikle kalite birbirlerine oldukça paraleldir. Çünkü ürünlerin içeriğindeki kalitesizlikler üretim sürecini yani buna bağlı olarak verimliliği doğrudan etkiler.

Çalışma hayatının kalitesinin artmasının yolu çalışma koşullarının ve çevresinin kalitesinin artmasından ve insana uygun hale getirilmesinden geçer. Bu da çalışanların ekonomik, psikolojik ve toplumsal gereksinimlerinin karşılanması yoluyla sağlanabilir.

Verimlilikte çok önemli payı olan bu ihtiyaçların belirlenmesi ve karşılanması için işverenler ve çalışanlar iyi eğitilmeli ve bilinçlenmelidirler.

∼HALİT ÖZTÜRK∼

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir