Categories:

DÜNYADA NELER YENİLİYOR?

 

Günümüzde internet ve sosyal medyanın kullanılmasındaki artış birçok alanda olduğu gibi mutfaklarımızın da globalleşme hızını arttırdı. Mahallemizdeki lahmacun salonunun yanında pizzacı, onun yanında pizzacı, pizzacının yanında burgerci derken hem yeni kültürler öğreniyor hem de yeni lezzetler keşfediyoruz. Bu yazımızda da sizlere dünyanın dört bir yanından seçtiğimiz yemekleri tanıtacağız.

 

 

 

KAZAKİSTAN

İlk olarak bize yakın bir mutfaktan başlayalım. Yandaki fotoğrafta da görebildiğiniz gibi Kazakistan mutfağı çoğunlukla bol et, hamur ve yağlı yemeklerden oluşuyor. Bunun yanında yemeklerinde kullandıkları et türü at eti oluyor ve yerel halk genellikle bu türü tercih ediyor.

 


Başlıca yemeklerinden örnek verecek olacaksak “Kazı Karta” yı söyleyebiliriz. At işkembesinden yapılan bu yemek saygın konuklara ikram edilen ve çoğunlukla düğün yemeklerinin vazgeçilmezi olan bir soğuk meze çeşididir.

 

KENYA

Kenya’nın en bilinen yemeği ise ıspanak ve kavrulmuş soğandan yapılan ve yanında adını verdikleri etli ve patatesli pilav yemeğidir.

Kenya mutfağında da olduğu gibi pirinç en önemli malzeme. Pirinci sırasıyla dünyaca ünlü kahveleri, mısır, şeker kamışı ve tropikal meyveler takip ediyor.

 

 

NEPAl

Etnik köken, kültürel çeşitlilik ve coğrafyasına dayanan Nepal mutfağında pirinç ve köri büyük yer kaplıyor ve komşu ülkesi Hindistan’a nazaran daha az baharat kullanılıyor. Yerel halk tarafından en çok tüketilen yemek ise “Dal Bhat” tır. “Dal” yani mercimekten yapılan bir tür yoğun çorba yanında pilav, turşu ve mevsim sebzeleriyle servis edilen yemeğe ek “Roti” denilen mayasız ekmek çeşidiyle tamamlanır. Hem besleyici hem de oldukça doyurucu olması yönüyle dağ tırmanışına gitmiş olan kişiler içerisinde de oldukça popülerdir.

 

 

 

PAPUA YENİ GİNE

Bir ada ülkesi ve tropikal bir iklime sahip olmasından dolayı Papua Yeni Gine’de deniz ürünleri ve tropikal meyveler oldukça fazla tüketilmektedir.Geleneksel yemekleri olan “Mumu” ise adını yapıldığı fırından alır. Domuz eti, tatlı patates, pirinç ve yeşilliklerden yapılan yemek genellikle geleneksel ziyafetlerde servis edilir.

 

 

 

LÜKSEMBURG

Lüksemburg mutfağı genellikle Alman ve Fransız yemeklerinin karışımından meydana geliyor. Ayrıca yemeklerin yanında şarap da oldukça popüler. Lüksemburg’un ulusal yemeği “Judd mat Gaardebounden”  domuz boynundan pişiriliyor. Domuzun boyun etinin dilimlenerek servis edildiği bu yemeğin yanında bolca fasulye ve patates de ekleniyor. Çoğunlukla fümelenerek pişirilen et bazı restoranlarda ızgara yapılarak da servis edilebiliyor</div

Görüldüğü üzere coğrafya, iklim, etnik köken vb. faktörlerin ülke mutfaklarında önemi oldukça büyük. Umarım bu ve bunlar gibi birbirinden lezzetli, zengin dünya mutfağını kendi yerlerinde gidip deneyimleyebileceğimiz günler çok uzakta değildir.

Yeni lezzetler ve yeni şeyler denemekten korkmayın.
 

~Nisa SEREN~

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir