Fiziksel olarak yaptığımız aktiviteler veya egzersizler aslında sadece fiziksel olarak gelişmeden ziyade beynimizi de geliştirdiğini gösteren birçok araştırma var. Düzenli ve tempolu yapılan sporun beynimizin aktif kalmasını sağlamaya yardımcı olduğu görülmüş. Genelde çoğumuz beynimizi aktif tutmak için bulmaca, kitap okuma ya da soru çözmek gibi beynimizi zorlayacak hareketler yapsak da düzenli yaptığımız sporunda bu etkiye aynı sonucu verdiği görülmüştür.

 

Düzenli olarak yaptığımız sporun beyindeki nörotransmitter maddelerin salgılanmasında katkı sağlandığı görülmüş. Bunlarda birkaçı Serotonin, dopamin, noradrenalin … Bu kimyasal maddelerin salgılanması sayesinde ruh halimiz daha düzene girer , dikkatimiz ve odağımız güçlenir. Bu kimyasal maddeler antidepresanlarda , odaklanma bozukluğu ve hiperaktivite tedavilerinde kullanılan ilaçlarda da etkin bir madde olarak kullanılıyor. Ayrıca düzenli yapılan sporun beyinin özellikle hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan bölgesinde yeni sinir hücrelerinin bağlantıların oluşmasını sağlayan maddelerin üretilmesinde teşvik ediyor.

 

Egzersiz yaparken beyinde bulunan prefrontal korteks ve hippokampus bölgelerinin hacmi artar. Prefrontal korteks, kişiliğimizi ifade eder ve karar alma mekanizması ve planlar yapabilmemizi destekler. Hippokampus ise yeni deneyimlerin ve anlıların depolandığı yerdir. Bu iki yerin hacminin artması ve boyutlarının genişlemesiyle birlikte beyinin diğer bölümleri ile bağlantıları güçlenir.

 

Bu şekilde stresle baş etme gücümüz yükselir ve zorlu duygularla baş etme gücümüz yükselir. Düzenli spor yapmanın aslında çok önemli olduğu görülmüş sizde yaş farketmeksizin düzenli spor yapmaya başlamadıysanız yavaş yavaş başlamalısınız çünkü ileriki yaşlarda vücut ve beyin sağlığımız gide gide düşer ve bunun önüne engel olmanın çağrelerinden biri düzenli spor yapmak.

 

EMRE GÖRÜCÜ

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir