Categories:

Takımyıldızları Ve Hikayeleri 

   İnsanlar çok eski çağlardan beri evreni anlamak için bakışlarını gökyüzüne çevirmiş, uzun uzun yıldızları gözlemlemişlerdir. Bu gözlemlerin sonuçlarından biri olarak da onları, hem daha kolay inceleyebilmek hem de gökyüzündeki diğer yıldızlardan daha kolay ayırt edebilmek için “takımyıldız” adı verilen yıldız gruplarına ayırmışlardır. Gökyüzünde seksen sekiz tane takımyıldızı bulunmaktadır. Gelin bu seksen sekiz takımyıldızından altısının hikayesine ve isimlerinin nereden geldiğine bir göz atalım. 

 

 

 

 

Avcı (Orion) ve Akrep (Scorpius) Takımyıldızları

Avcı takımyıldızı adını Yunan mitolojisindeki avcı Orion’dan alır. Orion çok yetenekli bir avcıdır. Orion’un bu yeteneği Olimpos’taki diğer tanrılar gibi av tanrıçası Artemis’in de dikkatini çeker ve Artemis Orion’a birlikte avlanmayı teklif eder. Orion, Artemis’in teklifini kabul eder. Beraber çıktıkları ilk avın ardından Artemis tüm tanrılara Orion’dan övgüyle bahsetmeye başlar. Bu övgüler Orion’un fazlasıyla hoşuna gider. Orion, Artemis’le çıktıkları bir sonraki avda daha da hırslanır ve önüne gelen her şeyi avlayarak Artemis’e sunar. Orion’un bu davranışı karşısında çok sinirlenen Artemis yerden çıkarttığı bir akreple Orion’u öldürür. Gökyüzü tanrısı Zeus, bu zamana kadar tanrılara olan hizmetlerinden dolayı Orion’u gökyüzüne gönderir. Yine aynı şekilde Akrep takımyıldızının ismi de Orion’u öldüren akrepten gelmektedir. Bir yaz takımyıldızı olan Akrep takımyıldızıyla bir kış takımyıldızı olan Avcı takımyıldızının gökyüzünde aynı anda görünmeme sebebinin de aralarındaki bu düşmanlık olduğu düşünülmektedir.

 

 

 

 

Büyük Köpek (Canis Major) ve Küçük Köpek (Canis Minor) Takımyıldızları 

Büyük köpek bir önceki hikayeden bildiğimiz Orion’un köpeğidir ve çok hızlı koşmasıyla bilinen üstün yetenekli bir köpektir. Büyük köpek bir gün kendisi gibi çok hızlı koşan ve kimse tarafından yakalanamayan bir tilkinin peşine düşer. Ancak bu kovalamaca bir türlü bitmek bilmez. Bu kovalamacanın bitmeyeceğini anlayan Zeus sonunda ikisini de taşa çevirir. Köpeği eski sahibinin yanına gökyüzüne gönderirken tilkiyi de onunla birlikte gönderir. Böylelikle yeryüzünde bitmeyen kovalamacaları gökyüzünde sonsuza dek devam eder. Büyük Köpek ve Küçük Köpek takımyıldızlarının hikayesi de buradan gelmektedir. Yani aslında Küçük Köpek olarak bildiğimiz Canis Minor sanılanın aksine köpek değil mitolojik bir hayvan olan Teumessian tilkisidir. Ayrıca gökyüzünün en parlak yıldızı olan ve sık sık Kutup yıldızıyla karıştırılan Sirius da Büyük Köpek takımyıldızında bulunmaktadır.

 

 

BERNA ÜSTÇETİN

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir